INGE BESARIS

schrijft

kinderboeken  verhalen  liedteksten

 

NieuwNieuwNieuws:

TAKKENHOOFD ligt in de winkel

mét wonderschone tekeningen

van Irina Filcer!

(voor meer info: klik op de cover)

Het begin

Nog voordat Inge begreep wat die kronkels betekenden, was ze al betoverd. Het zag er ook zo fijn uit, mensen met een boek. Die maakten wat mee, dat zag je zo. De teleurstelling was dan ook groot toen ze eindelijk naar school mocht en zich nog twee jaar moest vermaken in de zandbak en de poppenhoek. Maar toen was het zover: ze kreeg de felbegeerde sleutel naar nieuwe werelden en ging op reis. Hoe hard haar moeder ook riep, ze kreeg geen reactie. Inge zat in haar eigen geluidsdichte boek. Daar tilde Pippi een paard op, ging de Dolle tweeling naar kostschool en huilde ze mee met oom Tom.

De overgang van lezer naar schrijver is zo natuurlijk gegaan dat ze het moment niet kan aanwijzen.
Als theatermaker had ze nou eenmaal verhalen en liedjes nodig.

Ze bewerkte het programma Ridder Tim tot kinderboek en verkocht het bij de voorstelling. Brigida Almeida tekende de illustraties.
Deze samenwerking beviel zo goed dat ze samen vijfentwintig voorleesverhalen over Zwervertje maakten, die vele jaren zijn voorgelezen door Aart Staartjes en Frank Groothof in Sesamstraat.

Ook maakte Inge teksten in opdracht:
(klik op covers voor meer info)

  • Stokkie gaat op reis
  • Kaas en Koos bouwen een huis

Ze vond het heerlijk om vrijuit te kunnen schrijven zonder rekening te hoeven houden met praktische zaken als decors, budgetten en zwaartekracht. Na een cursus jeugdliteratuur bij de Schrijversvakschool, volgde ze de opleiding ‘Proza voor Kinderen’ bij Scriptplus. Daar scherpte ze haar pen en ontwikkelde een eigen stijl die zich laat omschrijven als: helder, warm en humoristisch, met soms een filosofische ondertoon. 

HET BOEK RIDDER TIM

Zomer 2020 stond een serie voorstellingen Ridder Tim gepland op Terschelling, maar de in eigen beheer gedrukte boeken waren schoon op. Een mooie kans om de oude versie grondig te herschrijven. Elf jaar en een schrijfopleiding hebben van Inge een andere schrijver gemaakt, dus ging ze voortvarend aan de slag. Er werd geschrapt, geschaafd en geschreven tot ze helemaal tevreden was. De feestvreugde was compleet toen haar favoriete uitgeverij Lemniscaat het wilde uitbrengen! Er werden prachtige nieuwe illustraties gemaakt door Astrid Sam en in 2021 zag de nieuwe Ridder Tim het levenslicht. Voor meer informatie, klik op de cover.