INGE SCHRIJFT

kinderboeken  verhalen  liedteksten

Het boek RIDDER TIM
is uitgegeven door Lemniscaat

Betrapt!

Het begon met lezen. Nog voordat ze begreep wat die kronkels betekenden, was Inge al betoverd. Het zag er ook zo fijn uit, mensen met een boek. Die maakten wat mee, dat zag je zo. De teleurstelling was dan ook groot toen ze eindelijk naar school mocht en zich nog twee jaar moest vermaken in de zandbak en de poppenhoek. Maar toen was het zover: ze kreeg de felbegeerde sleutel naar nieuwe werelden en ging op reis. Hoe hard haar moeder ook riep, ze kreeg geen reactie. Inge zat in haar eigen geluidsdichte boek. Daar tilde Pippi een paard op, ging de Dolle tweeling naar kostschool en huilde ze mee met oom Tom.

De overgang van lezer naar schrijver is zo natuurlijk gegaan dat ze het moment niet kan aanwijzen. Als theatermakers hadden ze nou eenmaal verhalen en liedjes nodig. Inge bewerkte het programma Ridder Tim tot kinderboek en verkocht het bij de voorstelling. Ook voor muziektheatergroep WIJS! schreef ze liedjes, die ze beschouwde als gezongen verhalen.

In 2007 en 2008 schreef ze vijfentwintig voorleesverhalen over ‘Zwervertje’.
Brigida Almeida maakte de illustraties en ze zijn vele jaren voorgelezen door Aart Staartjes en Frank Groothof in Sesamstraat.

Ook maakte ze teksten in opdracht:

Ze vond het heerlijk om vrijuit te kunnen schrijven zonder rekening te hoeven houden met praktische zaken als decors, budgetten en zwaartekracht. Na een cursus jeugdliteratuur bij de Schrijversvakschool, volgde ze de opleiding ‘Proza voor Kinderen’ bij Scriptplus. Daar scherpte ze haar pen en ontwikkelde een eigen stijl die zich laat omschrijven als: helder, warm en humoristisch, met soms een filosofische ondertoon. 

Kaas en Koos in de Bieb

De nieuwe Ridder Tim

HET BOEK RIDDER TIM

Zomer 2020 stond een serie voorstellingen Ridder Tim gepland op Terschelling, maar de in eigen beheer gedrukte boeken waren schoon op. Een mooie kans om de oude versie grondig te herschrijven. Elf jaar en een schrijfopleiding hebben van Inge een andere schrijver gemaakt, dus ging ze voortvarend aan de slag. Er werd geschrapt, geschaafd en geschreven tot ze helemaal tevreden was. De feestvreugde was compleet toen haar favoriete uitgeverij Lemniscaat het wilde uitbrengen! Er werden prachtige nieuwe illustraties gemaakt door Astrid Sam en inmiddels ligt Ridder Tim te pronken in de boekwinkels. Voor meer informatie:

https://www.lemniscaat.nl/boeken/ridder-tim/